CROISSANT CARAMEL BREAD PUDDING
Assalammualaikum, selamat petang semua. Cm masukkan entri agak lewat
hari ni. Nak masukkan entri makan tengah hari, rasanya dah kerap sangat,
menu ulang tayang, pasti anda jemu kalau tengok. Jadi cm terus letak
entri pencuci mulut sebagai entri pertama. Mesti ada yang nak tau apa
menu tengah hari cm tadi. Cm masak asam pedas ikan, pucuk keledek goreng
belacan, nangka rebus dan ulam pegaga, cicah sama air asam budu. Yang
ringkas2 saja, kan dah kerap anda lihat dalam blog DTS, menu macam tu.
Jadi cm batalkan hasrat nak buatnya sebagai entri, lagi pun gambar cm
tak ambik. Pening juga kalau fikirkan pasal masak2 nihh.....anda pening
tak?..ke pening bila baca apa cm tulis, yelah jenis takde law, aku main
gaul sekali jalan jeee...hehe..
Bercerita pasal croissant caramel bread pudding, cm ambil resipi dari Hot Mama, Nigella Lawson tukang
masak omputeh yang hebat dan seksi tu.....ehem, jatuh senduk aku..hehe.
Tapi cm ubah sikit lah ikut bahan2 yang ada kat rumah. Rasa dia tak
berapa manis tapi 'kaya', jadi makan sedikit2 untuk menikmati rasanya,
kalau baham sekali hadap, sah2 muak sampai ke esok hari. Yang cm suka,
bau harum karamel tu, buat orang tergoda. Cm taburkan coklat cip
atasnya. Resipi ini dalam kategori senang disediakan. Rasa cm croissant
caramel bread pudding ini lagi sedap kalau dimakan bersama ais krim,
tapi agak kurang sedap jika dimakan bersama sos kastard. Apa2 pun cara
anda nak makan, ikut selera masing2, takde halangan, jangan nko seletkan
sambal tumis petai udah lahh.. Resipi seperti berikut...
BAHAN - BAHANNYA :-)
3 batang roti croissant @ roti tanduk (cm beli kat TESCO)
1 genggam coklat cip
2 biji telur gred A, dipukul sedikit
200 ml whipping cream
60 ml susu segar
1/2 camca besar mentega
45 ml air
1/2 cawan gula pasir
1/2 camca teh esen vanilla
CARA MEMBUATNYA :-)
- Lenserkan acuan kaca tahan panas berukuran 5 inci x 7 inci x 1.5 inci dengan mentega. Roti croissant @ roti tanduk dipotong2, kalau anda nak siat2 juga boleh. Susun dalam bekas kaca tadi rata2 dan ketepikan.
- Masukkan gula pasir ke dalam periuk bersama air. Masak dengan api sederhana hingga gula bertukar perang, kacau selalu dan pastikan jangan sampai gula jadi terlalu gelap, nanti pahit. Masukkan mentega, kacau rata dan tuang susu segar dan whipping cream ke dalamnya, berhati2. Kacau hingga semua sebati dan matikan api.
- Masukkan sedikit bancuhan (anggaran 1/3 cawan)ke dalam telur dan pukul dengan whisk hingga sebati, kemudian tuang baki bancuhan karamel ke dalam telur, kacau dan masukkan esen vanilla. Perlahan2 tuang dalam bekas kaca berisi roti, seperti dalam gambar. Biarkan 10 minit hingga roti kembang, tekan2 sedikit permukaannya.
- Tabur coklat cip rata2 dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 25 - 30 minit atau hingga masak, uji dengan mencucuk hujung pisau, jika keluar bersih, tanda pudding anda telah masak. Sejukkan sebelum dipotong. Sedap dimakan bersama ais krim vanilla....hmmm...
CATATAN MAT GEBU :- Jika
permukaan pudding anda cepat perang tapi masih belum masak, tutup
permukaannya dengan aluminium foil dan sambung membakar hingga pudding
masak. Ayak sedikit gula aising sebagai hiasan, jika suka....Selamat
mencuba!!..( Terimakasih buat Dapur Tanpa Sepadan}
Tidak ada komentar:
Posting Komentar